Tъканна Doppler ехокардиография и двукамерно пейсиране при пациенти със сърдечна недостатъчност – селекция, проследяване и оценка на терапевтичния успех

Й. Узунангелов

БР.2 / 2007 ТОМ 58 - ОБЗОРИ

Aсинхроннoстта в съкращението на камерите при болни със сърдечна недостатъчност е свързана с лоша прогноза. Постигането на ресинхронизация с помощта на двукамерно пейсиране (biventricular pacing, BVP) води до обратно ремоделиране на сърцето, хемодинамично и клинично подобрение на болните.
 Целта на изследването е да се направи анализ на съществуващите методи за определяне на асинхронността на камерното съкращение при селекцията, извършването и проследяването на пациентите с BVP.
Част от пациентите с широк QRS комплекс на ЕКГ не подобряват състоянието си от ВVP, което показва, че ширината на QRS не е добър предвестник за ползата от BVP. По-голяма тежест от ЕКГ като предвестник на ползата от ВVP има тъканнaтa Doppler ехокардиография. Все още няма консенсус по въпроса кой е най-добрият метод за оценка асинхронността на ЛК. Използвани са различни варианти на PW Tissue Doppler за такава оценка - тъканно Doppler изобразяване (TDI), синхронизирано тъканно изобразяване (TSI) и др., използвани както за документиране на началните промени, така и на тези след BVP. Повечето проучвания за оценка на TDI при болни с BVP до момента са извършени ретроспективно, проспективните проучвания за селектиране на подходящите за BVP болни са по-редки. Заключение: Използването на нови ехокардиографски методи (TDI, TSI) прави  възможно не само подбирането на болни подходящи за BVP. Тези методи спомагат за по-доброто проследяване и оптимизиране терапията на болните, и за предсказване на отговора от BVP.


Ключови думи: ехокардиография, сърдечна недостатъчност, ресинхронизация

Адрес за кореспонденция:
Д-р Йордан Узунангелов
Клиника по кардиология и интензивно лечение
УМБАЛ “Д-р Г. Странски”
ул. “Г. Кочев” 8 А, Плевен 5800
тел. 064 886 227
email: juzu@abv.bg

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68