Преразпределение на абдоминалната мастна тъкан с възрастта

Ж. Бонева, М.Боянов, В. Христов

БР.3 / 2007 ТОМ 58 - ОРИГИНАЛНИ СТАТИИ

Цел на настоящото разрезно проучване бе да се оцени влиянието на възрастта върху разпределението на абдоминалната мастна тъкан сред група българи от двата пола. 
Бяха изследвани 100 пациенти с наднормено телесно тегло и I степен затлъстяване (по СЗО) и 30 здрави контроли с нормално телесно тегло. Средната възраст на участниците беше 59±8 г. (48-69 г.). Измериха се обиколката на талията (Т) и се изчисли отношението талия/ханш (Т/Х). Оценка на мастнотъканното разпределение беше осъществена посредством компютърна томография чрез единичен скен на ниво L4-L5 и в cm² беше изчислена площта на подкожната (SAT) и висцералната (VAT) абдоминална мастна тъкан. Използвахме регресионен статистически анализ, за да оценим промените под влияние на възрастта, като при сходни показатели се предпочиташе линеен модел.
В групата с нормално телесно тегло увеличаването на възрастта с 1 година водеше до увеличаване на Т средно с 0,741 cm, на отношението T/Х - с 0,007, и на  VAT - с около 2,68 cm2 годишно, както и до намаляване на SAT средно с около 2,295 cm2. В групата с наднормено тегло и затлъстяване увеличаването на възрастта с 1 година водеше до увеличаване на oтношението T/Х средно статистически с 0,003 и на VAT - с около 2,429 cm2. В тази група не се намери достоверна възрастова зависимост на обиколката на талията и на SAT.
Нашите данни показват статистически значима асоциация между фактора възраст и понижението на подкожната мастна тъкан, респективно увеличението на висцералното депо, обиколката на талията и отношението T/Х. Те представляват едно от първите потвърждения за саркопеничните възрастови изменения сред българското население.  

Ключови думи: подкожна мастна тъкан, висцерална мастна тъкан, талия, отношение талия/ханш, компютърна томография, стареене

Адрес за кореспонденция:
Д-р Живка Бонева
Отделение по ендокринология
МИ-МВР
бул.”Ген. Скобелев” 75
София 1606
Тел. 982 13 51; 0888 643 843
e-mail: zhbonevaa@abv.bg

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68